Lasă-ne un mesaj

programari@toracica.ro

Trimite Detalii

Formular de contact

Tratament chirurgical pentru cancer esofagian: beneficiile unei intervenții minim invazive

tratament chirurgical pentru cancer esofagian

Cancerul esofagian este un cancer mai puțin întâlnit la noi în țară. Dar, din păcate, atunci când apare, evoluția pacienților este destul de gravă. Și asta mai ales că, în cele mai multe cazuri, diagnosticul este destul de greu de stabilit. Apariția simptomelor semnalează deja o boală în stadiu avansat. Iată cum poate ajuta pacientul un tratament chirurgical pentru cancer esofagian, dar mai ales care sunt beneficiile ale intervenției minim invazive.

Dincolo de avantajele tratamentului chirurgical pentru cancer esofagian, minim invaziv, trebuie precizat încă de la început că o importanță deosebită o are experiența echipei chirurgicale care realizează operația. Și asta mai ales pentru că este vorba despre pacienți care suferă pe mai multe planuri și care, de cele mai multe ori, se află într-un stadiu avansat al bolii.

Diagnosticare cancer esofagian

Înainte de a fi recomandată și luată orice decizie terapeutică, pacientul trebuie să aibă un diagnostic complet. Pentru diagnosticare, este nevoie, în primul rând, de endoscopie digestivă superioară și de o biopsie. Biopsia trebuie făcută în mod obligatoriu.

De asemenea, este nevoie și de realizarea unei tomografii. Aceasta va fi făcută pe toate segmentele, inclusiv PET-CT, care devine din ce în ce mai mult standard în diagnosticul și în stadializarea cancerul esofagian.

Având rezultatele tuturor acestor investigații, se poate lua o decizie de tratament.

Află mai multe despre toate acestea din videoul următor, de la dr. Bogdan Tănase, medic primar Chirurgie toracică și chirurgie generală, chirurgie minim-invazivă și oncologică, parte a echipei Toracica.ro.

Despre soluții chirurgicale pentru probleme toracale, poți afla mai multe de pe canalul nostru de Youtube. Accesează-l aici și ia o decizie informată în ceea ce privește sănătate și viitorul tău.

Decizia de tratament cancer esofagian, luată de comisia terapeutică

Decizia privind tratamentul cancerului esofagian este luată întotdeauna într-o comisie terapeutică. Aceasta include:

  • medic chirurg, care să fie specializată în tratamentul chirurgical al cancerului esofagian;
  • medic radioterapeut;
  • medic oncolog.

De asemenea, din comisia terapeutică trebuie să facă parte și un nutriționist, un gastroenterolog, și, eventual, un pneumolog. Sunt pacienți care au, pe lângă cancerul esofagian, patologii diverse, iar nutriția este întotdeauna o problemă.

medic cu experienta in chirurgie esofag

Imagine cu caracter reprezentativ

Tratament chirurgical pentru cancer esofagian, ca primă etapă

Pornind de la comisia terapeutică, în principiu, sunt trei mari direcții de abordare.

Astfel, sunt pacienți care se pretează unui tratament chirurgical, ca primă etapă a tratamentului multimodal. De asemenea, sunt pacienți care înainte de tratamentul chirurgical vor trebui să facă așa-numitul tratament neoadjuvant, adică fie radioterapie, fie chimioterapie, fie combinația dintre cele două. După acest tratament, vor fi restadializați și propuși pentru intervenție chirurgicală.

În cea de-a treia situatie, sunt pacienții care, din păcate, nu vor beneficia niciodată de intervenție chirurgicală. Și asta fie din cauza:

  • extensiei locale a bolii;
  • prezenței metastazelor, care sunt o contraindicație la tratamentul chirurgical.

Tratament chirurgical pentru cancer esofagian: recuperare mai rapidă cu intervenția minim invazivă

Referitor la chirurgia cancerului esofagian, trebuie precizat faptul că esofagul este un organ care trece prin trei segmente ale organismului, respectiv prin:

  • segmentul cervical, prin gât;
  • prin torace;
  • prin abdomen.

În acest context, o intervenție chirurgicală pentru scoaterea, pentru excizia esofagului și pentru reconstrucția acestuia trebuie să abordeze toate aceste trei segmente. Din acest motiv, intervențiile pe esofag sunt niște intervenții recunoscute ca fiind greu de suportat pentru pacient, din punct de vedere al recuperării.

medici operatie cancer esofagian

Imagine cu caracter reprezentativ

În acest sens, intervențiile minim invazive pe care echipa Toracica.ro le practică pentru cancerul de esofag sunt intervenții care asigură o evoluție și o recuperare mult mai rapidă decât intervențiile făcute pe cale clasică. Diferența este una uriasă, atât în ceea ce privește evoluția postoperatorie imediată, cât și în ceea ce privește evoluția postoperatorie la distanță.

Alte avantaje ale intervenției chirurgicale minim invazive în cancerul esofagian

Intervențiile minim invazive oferă o imagine mult mai detaliată asupra zonei care trebuie operate. Pe de altă parte, traumatismul intervenției chirurgicale pentru pacient este mult mai mic.

De aceea, esogiefactomia minim-invazivă devine, și în articolele internaționale, și în ghidurile de specialitate, din ce în ce mai mult, un standard de îngrijire pentru pacienții cu cancer esofagian.

Dacă și tu ai indicație de intervenție chirurgicală pentru cancer esofagian sau toracică, apelează la o echipă cu experiență. Chirurgii Toracica.ro au realizat până în prezent peste 800 de intervenții chirurgicale prin abord minim-invaziv. Află mai multe despre noi aici. Despre problema cu care te confrunți, ne poți spune sunând la 0750 428 058.